Zoran Užar iz San Canzian Village & Hotel ove se godine na Best Stay-u pridružuje kao panelist na temu: Kako profitirati od promjena koje donosi post-pandemijski gost? U nastavku pročitajte što je Zoran podijelio s nama.

1. San Canzian Village & Hotel prvi je istarski hotel koji je ušao u grupaciju Small Luxury Hotels, i to nakon dva mjeseca poslovanja. Koliko je to pridonijelo vašem poslovanju? Činjenica da smo prvi hotel u Istri u sklopu prestižne organizacije poput Small Luxury Hotels of the World, posebno tako brzo po otvaranju, je pokazatelj i dokaz kvalitete samog objekta te jasan smjer u kojem San Canzian ide od samog početka. Biti dijelom takve grupacije nosi sa sobom određene benefite u pogledu komunikacije prema gostima o razini kvalitete, usluge i samog iskustva boravka. Članstvo u SLH jasno komunicira i prije samog dolaska gosta visoku razinu očekivanja kod naših gostiju koju samo i isključivo napornim radom, permanentnim ulaganjem u sadržaje i u osoblje možemo opravdati i nadmašiti. Cilj San Canzian Village & Hotel je od samog začeća ideje držao visoki standard usluge i luksuza, no međutim u jednoj potpuno opuštenoj i nepretencioznoj atmosferi naša se priča savršeno uklopila u viziju SLH. Održavanje i podizanje tih standarda je uveliko pridonijelo uspješnom poslovanju jer samo kvaliteta usluge i sadržaja može privući nove goste, stvoriti lojalnu klijentelu od starih gostiju i generirati zdravi, organski rast na tržištu.

2. Istarski su hotelijeri uspjeli i tijekom pandemije privući mnogo gostiju. Jedan od razloga sigurno je bio nizak broj oboljelih, ali naravno da to nije bio i jedini razlog – Što biste vi istaknuli kao glavne razloge popunjenosti, čak i kroz zimske mjesece pandemije? Kvalitetan rad stručnog stožera, samodisciplina lokalnog stanovništva i poslovnih subjekata koji djeluju na području Istre svakako su pridonijeli povoljnoj epidemiološkoj slici što je uvelike olakšalo rad svima nama. Povoljna epidemiološka slika te jasna orijentiranost na sigurnost gosta koja s jedne strane je učinkovita dok istovremeno ne genrira prevladavajući „osjećaj“ tokom boravka gostiju je jedna strana uspješnog poslovanja. Druga, jednako važna ako ne i važnija, strana jest visoka razina kvalitete. U vremenima kada odluka o putovanju nije tako jednostavna kao što je bila prije pandemije, prevladavajući faktor je kvaliteta usluge, vrijednost za novac i osjećaj da je samo putovanje vrijedno „rizika“. Naporan rad, maksimalna fleksibilnost, individualna usluga prema svakom gostu i potpuno razumijevanje za pojedinačne situacije svakog našeg gosta je važno u bilo koje doba. U vrijeme pandemije, taj pristup je bio apsolutno neophodan. Gosti su to prepoznali te u kombinaciji povoljne epidemiološke situacije, jasno komuniciranih procedura za njihovu sigurnost i visoke razine usluga, donosili su odluku o odmoru i boravku kod nas. Odmor i putovanje je jedna od osnovnih životnih potreba, te u 2020.godini ta je potreba privremeno otežana no nije nestala. Hoteli, poput nas, koji su znali prepoznati tu činjenicu, prilagoditi se novonastalom stanju i podići razinu usluge nagrađeni su u konačnici uspješnom godinom te velikom bazom novih, lojalnih gostiju koji će dugo nakon pandemije i dalje se odlučivati za boravak u Istri.

3. Svjedočili smo porastu kratkoročnih i “last minute” rezervacija, kao posljedice pandemije kroz 2020. i 2021. godinu. Smatrate li da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih nekoliko godina? Trend last minute rezervacija svakako je postao dominantan u prethodnoj godini no međutim, kako vrijeme odmiče, gosti se vraćaju rezervacijama za buduće periode koji nisu last minute. Jedan od razloga tome, kroz komunikaciju s gostima, je visoka razina procijepljenosti i/ili olakšani uvjeti putovanja uz PCR i antignenske testove uparen sa visokom potražnjom, stoga su gosti zaključili da ako doista žele osigurati svoje „mjesto pod suncem“ moraju na vrijeme rezervirati. U olakšavanju te odluke, osim povoljnijih uvjeta za povratak u domicilne države, pomaže i fleksibilnost s naše strane te logistička pomoć na terenu koju dobiju u samoj destinaciji/hotelu. Primjerice, za naše goste osiguravamo antigenske testove u hotelu, odnosno besplatan transfer za PCR testove uz mogućnost besplatnog testiranja za određene boravke. Trend last minute rezervacija svakako će biti veći u nadolazećim godina od onoga što je bio prije 2020.,međutim u našem primjeru ne očekujem da će biti dominantan oblik rezervacija obzirom da već sada najave za 2022. i 2023. izgledaju vrlo dobro.

4. Ove godine po prvi puta sudjelujete kao panelist na Best Stay konferenciji. Koja su vam očekivanja od konferencije? Od Best Stay konferencije očekujem razmjenu iskustava i znanja sa kolegama za dobrobit cjelokupne industrije. Očekujem jednu zdravu diskusiju, temeljenu na konkretnim primjerima iz kojih svi možemo nešto naučiti i možebitno prilagoditi za primjenu u vlastitim poslovanjima. Svakako smatram da je to jedan od najvažnijih ciljeva kojima trebamo težiti kroz ovaj event jer samo zajedno možemo učiniti cjelokupnu destinaciju jačom i samim time privlačnijom gostima iz cijeloga svijeta. Nakon pandemije i u periodu prije samog kraja u uvjetima olakšanih putovanja, svjetska karta poželjnih destinacija ponovno se crta. U tome vidim priliku za Hrvatsku da se jasno pozicionira kao sigurna, poželjna i ponajviše kvalitetna destinacija kako za goste iz dalekih zemalja, tako i za naše tradicionalne Europske goste koji možda nanovo otkriju i zaljube se u Hrvatsku.

Ukoliko i vi želite biti dio Best Stay priče, možete se registrirati putem ovog linka.