Goran Pavlović iz Turističke zajednice grada Opatije, podijelio je s nama svoje viđenje razvoja kongresnog turizma te što je potrebno za uspješnu suradnju kako bi se kongresni turizam čim prije oporavio.

1. Na konferenciji Best Stay 2021 sudjelujete na panelu: Budućnost MICE turizma nakon pandemije. Možete nam dati kratki uvid u temu? Poslovni skupovi su zbog pandemije bili jedna od najugroženijih djelatnosti, te je zbog uvedenih epidemioloških mjera bilo zabranjeno organizirati bilo kakve sastanke, konferencije ili druge vrste poslovnih okupljanja uživo. Cijeli sektor je pretrpio znatne štete, te se veliki broj organizatora okrenuo organizaciji online događanja, kako bi barem zadržao kontinuitet u poslovanju. Unatoč već razvijenim tehnologijama za online sastanke i praćenje konferencija, ipak je velikom broju sudionika i predavača puno draže sudjelovanje uživo, što se poboljšavanjem epidemiološke situacije i ublažavanjem mjera, brzo potvrdilo, jer su brojni organizatori odmah krenuli s pripremama i realizacijom svojih konferencija. Budućnost poslovnih skupova je svakako u održavanju događanja uživo, ali će se zadržati i online sudjelovanje, odnosno poslovni skupovi će većinom postati hibridna događanja. Posebno kod većih međunarodnih skupova, gdje sudionici dolaze iz cijelog svijeta, bit će omogućeno i online sudjelovanje, kako sudionicima, tako i predavačima. Time će se smanjiti broj putovanja, što je i u skladu sa sve većim zahtjevima za održivosti i smanjenjem negativnih utjecaja na okoliš. Poslovni skupovi će u budućnosti svakako biti hibridna održiva događanja u kojima će fokus biti na sadržaj i nasljeđe koje poslovni skup stvara i ostavlja, kako za struku, tako i za destinaciju.

2. Znamo da je Opatija kao destinacija veoma fokusirana na kongresni turizam koji je nažalost radi pandemije bio zaustavljen. Koji su najveći problemi s kojima se sada kao destinacija suočavate? Najveći problem koji se pojavio tijekom pandemije je nesigurnost organizatorima kod planiranja događanja, jer na nacionalnoj razini nisu donesene posebne mjere očuvanja djelatnosti poslovnih skupova, te ne postoje alati koji bi organizatorima omogućili zaštitu i pokrivanje troškova organizacije u slučaju otkazivanja skupa zbog epidemiološke situacije. Nadalje, zbog epidemioloških mjera su sada znatno smanjeni i kongresni kapaciteti, tako da organizatori većih skupova moraju tražiti alternativna rješenja kako bi mogli svoja događanja održati za sve sudionike. Najčešće to rješavaju dijeljenjem skupa na nekoliko dvorana, koje su ponekad i u drugim objektima. Također jedan od izazova s kojima se kao destinacija susrećemo je kako raditi na promociji destinacije prema sudionicima online događanja, gdje sudionici nemaju mogućnost boravka i doživljaja destinacije.

3. Što biste podijelili s našim sudionicima da imate samo jednu minutu? Istaknuo bih važnost zajedničke suradnje kod organizacije poslovnih skupova u vidu da destinacija (kongresni ured), agencija (kao posrednik), te hotel (kao mjesto održavanja poslovnog skupa) moraju usko surađivati, kako bi omogućili organizatoru poslovnog skupa najbolje moguće uvjete, te postizanje svih zacrtanih ciljeva. Za uspješnu suradnju potrebna je izvrsna komunikacija s dijeljenjem svih važnih informacija, izbjegavanje improvizacije te implementacija inovativnih rješenja.

4. Što očekujete od svojeg nastupa na Best Stay konferenciji? Čemu se najviše veselite? Best Stay konferencija je svake godine donijela vrlo zanimljiv i bogat sadržaj, puno mogućnosti za druženja i širenje mreže poznanstva, te zanimljiv i inovativan program. Ove godine, s konceptom konferencije na otvorenom, svakako će biti zanimljivo biti dio konferencije, te se veselim prilici za sudjelovanjem na takvom događanju.

Ukoliko i vi želite biti dio Best Stay priče, možete se registrirati putem ovog linka.