Enis Hadžimujić, panelist na Best Stay-u, podijelio je s nama svoje viđenje o ulozi tehnologije u oporavku turizma od pandemijske krize kao i svoj savjet kako potaknuti goste na duži boravak. U nastavku pročitajte što je podijelio s nama.

1. Kao sudionik panela „Što je to ‘novo normalno’ kada govorimo o tehnologiji u turizmu? Koja je uloga tehnologije u oporavku turizma od pandemijske krize?“ možete li nam ukratko reći kako ste vi primijenili optimizaciju vašeg poslovanja pomoću tehnologije? Ono što je sigurno je da svijet turizma i hotelijerstva nikad više neće biti isti kao prije i da je COVID 19 imao utjecaj u tolikoj mjeri da su se trendovi u ovim industrijama iz temelja promijenili. Ono čemu se najviše posvetilo pažnje su zasigurno mnogo veći higijenski standardi i čistoća u hotelima a i generalno. Održavanje mjera visokih higijenskih standarda je zasigurno prioritet od samog nastanka korona virusa. Također znatno veća posvećenost uvažavanju socijalne distance, pa samim time i kreiranju okruženja koja bi bila prigodna u ovim okolnostima. I na kraju, fokus na samouslužnost, odnosno primjeni novih tehnologija, digitalizaciji i bezkontaktnom načinu poslovanja. Sve ove trendove su manje više primjenili ill primjenjuju radnici u turizmu i hotelijerstvu a kako bi se prilagodili nastaloj situaciji oko pandemije korona virusa.

2. Imate li neki savjet za ostale hotelijere koji žele potaknuti goste na duži boravak? Kako potaknuti gosta da ostane noć duže u hotelu je uvijek bio izazov za sve hotelijere. Ispravnim kreiranjem hotelske ponude i promocijom iste putem kanala za komuniciranje, društvenih mreža kao i direktnim up selingom mislim da se ovaj izazov može riješiti. U današnjem vremenu digitalizacije, funkcionalno osmišljena kampanja i ponuda prema gostima, može biti ključ riješavanju ovog problema.

3. Ovo je već treća godina da ste govornik na Best Stay eventu – Kakva su vaša očekivanja ove godine? Da, treća je godina za mene da sudjelujem na ovo prestižnoj konferenciji i zaista je čast biti dio konferencije koja okuplja najbolje radnike u turizmu I hotelijerstvu. Očekujem prije svega da se sretnem s dragim prijateljima iz naše branše a također i da razmijenimo iskustva iz ovoga izazovnog vremena. Naravno, i da saznam o novitetima iz područja turizma I hotelijerstva.

Ukoliko i vi želite biti dio Best Stay priče, možete se registrirati putem ovog linka.